Du kan återta ditt inre barns känslor genom att lyssna noga till det du behöver och vill ha i ditt eget hjärta. Du kanske har lärt dig att ge upp dina egna önskemål för andras skull. Det behöver du inte alls göra, eller rättare sagt det ska du inte göra. . Man ska aldrig anpassa bort sig själv för en annan människa, flexibel får man ju vara i en relation. Om du inte lyssnar till dina önskningar och behov tar det bort din livskraft och du går vilse i livet. Som barn var du en sensorisk expert – det är nu dags att sätt fart på ditt inre barns förmåga att se, lyssna, känna och utforska världen för att åter komma i kontakt med dina sanna och äkta känslor. Du får öva på att lita på din inre kunskap och dina känslor. Ge ditt inre barn din kärlek och röst och ni blir ett.

Du kan ta kontakt med dig själv på en djupare känslomässig nivå genom att låta alla dina obekväma och undanträngda känslor nå ytan av din medvetenhet och tillåt dig att uppleva dom. Hitta ditt tålamod låt saker ske i din egen takt och på ditt sätt och finn glädje i enkla saker. Ta ett steg tillbaka från att efterfråga materiella saker och njut av det enkla. Älska, respektera och hedra ditt inre barn. Tillåt dig tid till sjunga, yoga, promenera, resa i det yttre, resa i ditt inre, dansa, meditera eller tid till att bara vara. Ja allt som gör att du kommer i kontakt med dig själv och ditt lekfulla inre barn. Det inre barnet där inga gränser, måsten eller krav finns och som älskar sig själv villkorslöst.

Men innan det så behöver du göra dig av med triggerpunkter som gör att du triggas igång och agerar och reagerar utifrån det sårade barnet. Du behöver göra dig av med det sårade barnet, för att kunna nå det lekfulla barnet, som har en trygg självkänsla och självvärde där du kan välja att vara dig själv i alla situationer och relationer. Du känner tillit, det är först då har du tagit din egen lilla sexåring i hand, det lekfulla lilla barnet, som du vet vem du är och vad du vill. Du låter ingen sätta sig på dig igen, eller göra något mot din egen vilja. Du är fri att tänka, känna och handla utan inblandning från prägling, spegling, psykologiska spel och arvet.
Har du blivit avvisad, missförstådd, kränkt, kritiserat, och förnekad att känna dina egna känslor som barn så bär du fortfarande det lilla barnet inom dig, som är det sårade barnet. Du får jobba med att hitta ditt egenvärde så att egenförtrycket och egensveken försvinner. Tillåter du dig att vara den du är? Tillåter du dig att göra dig hörd? Utan rädslor att bli avvisad och missförstådd. Har du förnekat och förnekar dig själv att följa dina behov? Kan du verkställa dina behov utan att känna skuld och dåligt samvete? Det du har fått höra som barn styr fortfarande dina känslor, tankar, handlingar och beslut mycket mera än vad du tror. Presenterar du dig som misslyckad så blir du ju också bemött utifrån hur du presenterar dig. Självuppfyllande profetia. Har du fått höra som barn att du är tjatig, vad händer då som vuxen? Jo att du har svårt att ställa krav. Och som barn när du har varit rädd för att bli straffad? Då får du som vuxen svårt för att sätta gränser. Ursäktar ofta andras beteenden men är väldigt självkritiska mot oss själva. Det blir ju ett skydd som vi använder oss av för att vi vågar inte sätta gränser, för att vi har en dålig självkänsla och då kanske vi inte får vara med.

Jag jobbar med anknytning, det psykologiska spelet som formar och omformar oss, prägling och pålagda egenskaper från speglingen, och annat som formar oss till dom vi har blivit, men inte dom vi är. Psykisk ohälsa, missbruk och andra dysfunktionella beteenden som gör att vi tar andra roller i familjen än dom vi är. Att vara någon annan stressar våra kroppar och vi hamnar i obalans vilket tar energi och kraft från oss. Denna energi och kraft kan vi använda till det vi gör istället för det som stör. För att orka göra förändringar, utveckla oss själva och förstå vad som händer. Du har bara en viss hjärnkraft och energi att tillgå per dag, och vad använder du den till?
Du behöver spara din energi och hjärnkraft för då agerar du från balans och det tar minimalt med energi istället för att kasta bort din energi på ilska, gamla oförrätter och människor som tar din energi. Handlar i balans då använder du ett minimum av energi. Då gör man saker med lätthet. Sparar på energi och agerar endast när jag behöver. Inget driv eller motstånd. Tänk på det när du möter ”jobbiga” människor, istället för att kasta bort energi på det som stör, så vänd det och undra varför du får möta just denna människan? Vad ska denna personen visa mig? Och att acceptera det som vi inte kan påverka. Det är inställningen som gör väldigt mycket för hur vi mår. Inte hur vi har det, utan hur vi tar det.

Som sagt barndomen präglar oss mycket mer än vad vi tror. Vill du bli din egen bästa vän? Jag har blivit min så jag hjälper dig gärna. Möta det lilla lekfulla barnet inom oss som är fullt av nyfikenhet, kreativitet och inspiration inför livet.