Vet du egentligen hur mycket vi påverkas av livet, av vår barndom, uppväxt och relationer. Av massmedia, sociala medier och samhällets normer och regler. Vi präglas av våra föräldrar, lärare, tränare mer än vad vi tror. Och vet du vad som är ditt eget och vad som är pålagt dig. Nä just det jag tror inte att du till fullo vet hur livet formar oss bort från oss själva, som den vi föddes som. Lyssnar du till din inre eller yttre röst? Din inre är ditt ursprungliga du, din egen sanna version. Den yttre rösten är vad du fått till dig från andra, om vad som är rätt eller fel och vem du är.

Jag själv har varit rejält tilltufsad av livet på många olika sätt. Men nu är jag här på en helt annan plattform, en helt annan värdegrund. Jag har landat på en helt annan värdegrund än på den som jag föddes in i, jag har helt andra värderingar om livet än vad den familjen har som jag växte upp i. Helt underbart att vara fri från gamla triggerpunkter, psykologiska spelet i familjen, samt deras pålagda egenskaper på mig.
Jag har gjort min självläkande resa inifrån och ut så jag kan guida dig på din, om du vill. Vågar du ha tillit till livet och följa det istället för att försöka styra det och du kommer på villovägar. Att våga lyssna till din egen inre röst och följa dig själv.

Varför göra en förändring? Så resonerar kanske en del. Det är ju för att må bra, vara i balans och harmoni och ha tillgång till sig själv. Ha tillgång till det mentala för goda vanor. Välja in det goda i livet. För att orka välja det goda så behöver vi ha vår hjärna i balans för att kunna tänka logiskt och veta vad vi vill göra. Vi behöver ibland titta på våra relationer, vad vi äter och varför, tränar vi eller inte, varför tränar vi just det vi gör. Vår livsstil helt enkelt och för att göra en förändring så behöver vi ha tillgång till vår hjärna för att skapa det liv vi önskar. När vi lägger våra tankar på fel saker, på det vi inte kan påverka utan behöver acceptera, då har vi inte den mentala orken kvar att förändra våra liv, till att göra det vi behöver och vill göra. Helt enkelt varför gör vi inte det vi mår bäst av, för våra mentala resurser har gått till att tänka på saker, oroa oss för saker som vi inte kan påverka. Det handlar också om vilken inställning man har till livet. Är du ditt eget motstånd? Ofta är det våra egna hinder som vi skapar för att inte utmana oss själva och utvecklas.
Träna dig på att lyssna till dina innersta drömmar. Ibland kan det betyda att vi handlar på ett sätt som strider mot vad andra förväntar sig eller hoppas av oss. Och även du själv också kan göra något som du inte gjort innan och bara känna att det är ju faktiskt jag. Då har du hittat en bit av dig själv och det är så resan i ditt inre fortsätter. Du kanske har sagt att sådan är inte jag och efter att ha jobbat med dig själv så är det precis den du är. Spännande eller vad säger du?
Att vara sig själv i alla lägen. Inte vad förväntar sig andra av mig. Vad förväntar jag av mig själv? Hur värdesätter jag mig själv. Fråga när du inte förstår vad folk menar. Gå inte runt och tro något att de kanske menade så eller sa så, fråga istället så går det inte en massa tid och energi och kraft till att undra. Våga stå upp för dig själv.
Minska stressen och oron i kroppen genom att lära känna dig själv, och förstå dig själv i alla lägen. För din stress ökar i kroppen när du går emot dina egna grundbehov. Och när du upplever en hotbild som är faktisk eller upplevd. En hotbild som du har med dig från en tidigare relation men som du blandar ihop med den nya relationen, ditt nya jobb mm. och det kan bli hur fel som helst och det stressar dig och din kropp.

Ibland kan man se på händelser och situationer med helt olika glasögon. Detta som händer just nu runt oss kan man välja att se på ett annat sätt, ur ett annat perspektiv. Att man i dessa tider av kaos kan stanna upp och titta på sig själv och reflektera över sitt eget liv och ställa frågan; Hur vill jag leva mitt liv? Vad är egentligen viktigt för mig? När livet stannar upp och vi verkligen behöver ta nya beslut och hitta nya modeller att göra saker på. Du får en ny medvetenhet i att det kanske nu är dags att reflektera över ditt liv, över dina önskningar och drömmar. Sök inåt för att kunna hjälpa dig själv att förstå vad det är du verkligen vill. Att det som händer kanske ger dig anledning att söka ett nytt jobb, börja studera, flytta eller vad det nu är som legat som tankar och funderingar i dig och som kanske är början på en nystart för dig. Hur väljer du att gå vidare i ditt liv genom de upplevelser och erfarenheter som du har fått?

Hur väljer du att ta in det nya som händer? Det är olika faser i en kris och hur kommer vi vidare är hur rustade är vi sedan innan.
Reaktion vid trauma, kris och sorg
En normal reaktion på en onormal händelse.
Tidigare erfarenheter räcker inte.
Gemensamma drag i kris; kärnvärden är hotade. En förlust av något slag. Skuld, skam. Varför? Delar in livet i ett före och ett efter. Känner inte igen sina egna reaktioner. Nuet undertrycks.

Krisens förlopp
Chockfasen – avstängd, förnekelse, overklighetskänslor – har det verkligen hänt. Känslor är dämpade.
Reaktionsfasen – fight, flight, freeze. Känslor kommer upp till ytan. Sorg, skam, skuld, avsky.
Här kommer kroppsliga symtom, bl. a, sömnsvårigheter, isolering, depression, sömnsvårigheter in.
Bearbetningsfasen händelsen bearbetas. Känslomässigt ta in vad som hänt, förstå händelsens förlopp och konsekvenser.
En viss stabilisering uppnås efterhand i takt med bearbetningen.
Nyorienteringsfasen – att långsamt anpassa sig och acceptera vad som hänt och att leva med det. Man kanske omprövar sina värderingar med en ny och bättre beredskap för framtida kriser. Man ser möjligheter, så småningom börja att planera inför framtiden. Minskad smärta och en ökad acceptans till livet och händelsen.
Fight – kämpa, rätt och feltänk. Ilskan i att uppleva orättvisa.
Flight – rädsla, dra sig undan, förneka, sticka huvudet i sanden och undkomma situationen.
Freeze (frysa, spela död) Inte röra sig. Hamna i passivitet. Man undviker att fatta beslut och låtsas att det inte har hänt.

Vilket val gör du? Väljer du att lägga dina mentala resurser på vad du kan påverka och det du vill ha? Istället för att slösa bort dom på sådant som du ända inte kan påverka eller förändra. Leder du dig själv i medvetenhet och får ut det bästa och mesta av livet?
Jag finns här för dig om du vill ha min hjälp.