Ibland behöver vi sortera begreppen så att vi inte bara så rör ihop allt, och inte vet vilken ände vi ska börja i. Det som händer nu handlar ju om olika saker men står i beroende av varandra. Det ena är en epidemisk händelse eller situation i världen och det andra handlar om dig själv. Hur vi reagerar och agerar olika i detta beror ju på hur du är som person. Och vad du kan påverka eller inte. Dagens situation kan man påverka för sig själv och andra genom att följa de riktlinjer som finns.
Du kan arbeta med sig själv för att medvetet kunna leda dig själv i en situation som denna som vi befinner oss i. Sortera ut vad som är vad för att se vad du kan påverka där du befinner dig i livet. Och låta det andra vara för att hjärnan inte ska gå på högvarv, med risk för att den blir utbränd och det blir kortslutning till sist. För våra hjärnor matas hela tiden med det subtila. Lyssnar man på nyheterna, radion, Följer sociala medier och tidningarna. Och fast att du inte tror att det sätter sig i våra hjärnor så gör det, och det påverkar oss enormt mycket. Vi blir stressade och gör saker som vi inte annars skulle göra. Vi tar konstiga beslut som vi kanske inte skulle göra annars. Som inte stämmer med verkligheten för vi skapar vår egen verklighet.
Massmedia vill bara sälja. Dom bryr sig inte ett dugg om dig som person. Först skrämmer de upp med sin skrämseltaktik. De är inte relevanta i det de skriver. De vill bara sälja. Sedan ska de ge råd för hur vi ska göra för att må bra i detta, återigen för att få sälja. Så läs så lite som möjligt för att inte hamna i stress. Och se på nyheterna en gång om dagen. För att kunna vara mera närvarande i vad som händer och fokusera på dig själv. Vad kan du göra för att må bra i tider som dessa? Vad kan du göra för behålla ett medkännande, en realistisk och jordnära attityd när det gäller att samarbeta med andra och de nuvarande omständigheterna. Och för att för dig själv skapa ett lugnt och balanserat liv.
Du har nytta av att hitta nya vägar att göra saker på och att vara praktisk i ditt tänkande och handlande. Ändra din inställning till att lösa problemen istället för att se dina egna hinder bygga upp ett inre motstånd till förändring som skapar stress i våra kroppar. Detta är en tid för att vi ska sakta ner och bida vår tid och våra resurser för att kunna använda dom på bästa möjliga sätt när detta är över. För går din hjärna på högvarv nu över något som du inte kan påverka så kommer du inte ha någon ork över när du sedan behöver den. Hantera eventuella problem när de dyker upp, tänk logiskt och praktiskt och det blir enklare att se på situationen vi befinner oss i med minimalt drama eller katastroftänk.
I en situation som denna blir vi omskakade och många funderar kanske på vad som är det viktiga i livet. Vad vill du ha ut av ditt liv egentligen? Och vad är viktigt för dig? Man behöver ju veta vem man är innan man vet vad man vill. Just att ha en bra självkänsla om vem man är, vilka värderingar man har och att tydligt och klart kunna sätta gränser både för sig själv och andra, då har man en god självkänsla.
Självkänsla är en grundkänsla som du har inför dig själv som person. Det handlar om hur du värderar och värdesätter dig själv. Om du har en stabil självkänsla känner du oftast att du är bra som du är. Då behöver du inte söka bekräftelse på dina handlingar eller prestera. Självkänslan växer i miljöer där du känner dig trygg, omtyckt, älskad för den du är, inte det du gör. När man har en svagare självkänsla är man betydligt mer känslig för kritik och motgångar.
Många av oss har ett självförtroende men vad vi glömmer är att ta in det i självkänslan av att vi är bra, vi är trygga, vi är grymma på det vi gör och vi landar i en god känsla av att vara nöjda och tillfreds. När vi inte plockar in görandet i att vara så tenderar vi att vilja prestera mer och mer för att visa att vi är duktiga. Men vad som då händer är att vi skapar ett stort tomrum i oss som vi kanske behöver fylla med annat.
Så viktigt är att jobba med vår självkänsla för att vara nöjda, sätta gränser utifrån oss själva och kunna njuta av livet. Och att finna sin egen plats i livet i lugn, balans och harmoni för att slippa åka berg och dalbana i livet.